Főoldal    Információ a pénzekről     Érme Bolt     Hírek    Linkek
MNB Nyilvános konzultáció 2022 érmékre

Nyilvános konzultáció indul a 2022-es emlékérme-kibocsátási program tematikájáról

A Magyar Nemzeti Bank a mai nappal nyilvános konzultációt indít a jövő évi emlékérme-kibocsátási program tematikájáról. Az emlékérmék ismeretterjesztő szerepének kiaknázásával a jegybank kiemelkedő eseményekre, évfordulókra, hazai és nemzetközi jelentőségű eredményekre, személyiségekre kívánja 2022-ben is felhívni a figyelmet. A tematikával kapcsolatos véleményüket, javaslataikat 2021. március 16-ig várja az MNB levélben, illetve elektronikus úton.

A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) 1968 óta rendszeresen bocsát ki forint emlékérméket az ország jelentős történelmi-, tudományos-, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán. Az MNB az emlékérmék kibocsátásával szeretné felhívni a figyelmet közös értékeinkre, és hozzájárulni a méltó megemlékezéshez. Az MNB célja, hogy az emlékérmék amellett, hogy törvényes fizetőeszközként értéket képviselnek, mindannyiunk számára szimbolikus értéket is hordozzanak, példaképeket állítsanak. Ezért az MNB a 2022. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan nyilvános konzultációt hirdet, amelynek keretében hozzászólhatnak a konzultációra bocsátott forint emlékérmék tematikáihoz.

Az MNB a 2022-ben kibocsátandó forint emlékérmék tematikájára vonatkozó végső döntését a nyilvános konzultáció tapasztalatait is figyelembe véve hozza meg, majd ezt követően kerül sor az emlékérmék anyagának véglegesítésére, névértékének és technikai paramétereinek meghatározására.

A nyilvános konzultáció időpontja:
2021. március 1. – 2021. március 16.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az MNB több intézmény, szervezet (a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkársága, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Numizmatikai Társulat, a Magyar Pénzverő Zrt., a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzeti Örökség Intézete) véleményét is kikérte az emlékérme-kibocsátási program tematikájának összeállításához. A beérkezett javaslatok alapján, figyelembe véve a megkezdett gyűjtői sorozatok folytatását is, 2022-ben a jegybank az alábbi program tematikája szerinti tartalommal tervezi emlékérme-kibocsátását.

ARANY EMLÉKÉRME TEMATIKA

II. András Aranybullája

Hunyadi János aranyforintja - Középkori magyar aranyforintok sorozat (7. elem)

EZÜST EMLÉKÉRME TEMATIKÁK

FIFA Labdarúgó Világbajnokság – Katar

Az mRNS alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány

Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító, esszéíró

Richter Gedeon gyógyszerész, a Kalmopyrin feltalálója

Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő

Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas író - Magyar származású Nobel-díjasok sorozat (6. elem)

Lax Péter Wolf-díjas matematikus - Magyar származású Wolf-díjas matematikusok sorozat (1. elem)

Békésy György fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjas biofizikus - Magyar származású Nobel-díjasok sorozat (7. elem)

Bács-Kiskun megye, Kecskemét – Magyar megyék, megyeszékhelyek sorozat (1. elem)

Milton Friedman Nobel-emlékdíjas közgazdász – Magyar származású Nobel-emlékdíjasok sorozat (2. elem)

SZÍNESFÉM EMLÉKÉRME TEMATIKÁK

Király Kis Miklós - Magyar népmesék rajzfilmsorozat (2. elem)

Mudi - Magyar pásztor- és vadászkutya fajták sorozat (4. elem)

Székesfehérvár, Romkert – Nemzeti Emlékhelyek sorozat (9. elem)

Amennyiben a 2022. évi emlékérme-kibocsátási program tervezett tematikájával kapcsolatban észrevételt, javaslatot kíván tenni, azt legkésőbb 2021. március 16-ig teheti meg, a következő módokon:

Levélben:
Magyar Nemzeti Bank
Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóság
1850 Budapest

Elektronikus levélben:
emlekermekonzultacio@mnb.hu

Az MNB mérlegeli a beérkezett észrevételeket, javaslatokat, és azokról összefoglalót készít, amelyet a honlapján közzétesz. Az MNB az észrevételekre egyedileg nem reflektál.

Forrás: www.mnb.huweboldal készítésSzállítás és garancia | Az adatkezelésről | A használat szabályai | Fémjelek | Jogszabályok | Kapcsolat - Vevőszolgálat