Főoldal    Információ a pénzekről     Érme Bolt     Hírek    Linkek
Kossuth Zsuzsanna 10.000 és 2.000 Ft

Kossuth Zsuzsanna (Meszlényi Rudolfné) Kossuth Lajos legkisebb húga volt. Bátyja segítőjeként részt vett az 1831-es felvidéki kolerajárvány idején a vesztegzárban lévő betegek ügyeinek intézésében, így szerzett tapasztalatokat a betegápolás, egészségügyi szervezés területén. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc során Flór Ferenc vezetésével újjászervezték a honvédség egészségügyi osztályát. Ennek keretében Kossuth – a korábban szerzett egészségügyi szakmai tapasztalataira alapozva – a húgát nevezte ki az összes tábori kórházak főápolónőjének. Kossuth Zsuzsanna érdeme annak felismerése, hogy nem elégséges a tábori kórházak száma, sem a személyzet és felszerelés mennyisége. 72 tábori kórházat szervezett, felhívást intézett a nőkhöz, hogy vegyék ki részüket a sebesültek ellátásában, kötszerek készítésében. Felhívására sokan mozdultak meg, és rengeteg ápolà ³nő állt munkába. A sérült magyar honvédek mellett az ápolásra szoruló osztrák és orosz katonákat is feltétel nélkül ápolta. Az általa bevezetett betegápolási rendszer nem csak Magyarországon, hanem Európában is egyedülálló volt. Felismerései, útmutatásai alapján részletes tervet dolgoztak ki az ápolók szakmai továbbképzésére, de a szabadságharc bukása miatt ennek bevezetésére már nem kerülhetett sor. A szabadságharcban való részvétele miatt száműzetésbe kényszerült, előbb Belgiumban, majd az Egyesült Államokban élt szegénységben, kiszolgáltatottságban, 1854-ben bekövetkezett korai haláláig.

Kossuth Zsuzsanna munkássága példaértékű. Összehasonlításképpen: a néhány évvel később a krími háború idején hasonló tevékenységet folytató angol Florence Nightingale világszerte ismert, emblematikus alakja lett az ápolás ügyének. A Magyar Ápolási Egyesület küldetésének tekinti Kossuth Zsuzsanna missziójának közvetítését és minél szélesebb körben történő megismertetését. Emlékének megőrzésére 1998-ban emlékdíjat alapított. A kitartó törekvések eredményeképpen a Magyar Országgyűlés 2014-ben Kossuth Zsuzsanna születésének napját (február 19.) a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította.
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kezdeményezésének is köszönhetően a Magyar Nemzeti Bank ezüst és színesfém emlékérmét bocsát ki Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulója tiszteletére.  (forrás: pénzverő)

 

Tervező: ERŐSS Ildikó
Átmérő: 38,61 mm
Szél: recézett

1) Névérték: 10000 Forint
Anyag és finomság: ezüst, Ag .925
Súly: 31,46 g
Verhető: 5000 db tükörfényes (Proof )

Tervezett kibocsátás: 2017. február 19.

 Kossuth Zsuzsanna 200. évforduló 10.000 Ft pénz érmeKossuth Zsuzsanna 200. évforduló tízezer forint pénzérme

Megrendelem Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulójára készült 10.000 Ft ezüst pénz érmét

 


2) Névérték: 2000 Forint
Anyag: színesfém (Cu75Ni25)
Súly: 30,8 g
Verhető: 5000 db selyemfényes (BU)


Tervezett kibocsátás: 2017. február 19.

Kossuth Zsuzsanna 200. évforduló 2.000 Ft pénz érmeKossuth Zsuzsanna 200. évforduló kétezer forint pénzérme

Megrendelem Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulójára készült 2.000 Ft pénzérmétweboldal készítésSzállítás és garancia | Az adatkezelésről | A használat szabályai | Fémjelek | Jogszabályok | Kapcsolat - Vevőszolgálat