Főoldal    Információ a pénzekről     Érme Bolt     Hírek    Linkek
2015. évi Tinódi Lantos S. 10000 2000 Ft

Emlékérme Tinódi Sebestyén születésének 500. évfordulójára
nyomtatás

Budapest, 2015. március 30. – Tinódi Sebestyén születésének 500. évfordulójára emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank.

Tinódi Sebestyén életéről igen keveset tudunk, születési évét a szakértők 1515 körülire teszik. A róla fennmaradt ismereteink leginkább a verseiből származnak. Alapvetően históriás énekek szerzőjeként tartjuk számon, költeményeinek zöme tudósító ének, jelenkorú eseményekről készített verses história. Pályatársai közül ő az egyetlen, aki a század során önálló kötetet adott ki „Cronica” címmel, 1554-ben. Históriáinak dallamát ő maga szerezte. A „Lantos” a latin „Lutinista” fordítása, amely a későbbi korokban terjedt el a köztudatban a nevéhez kötődően. Hiteles, korhű portréábrázolás nem maradt fenn róla. A nemesi címet I. Ferdinánd adományozta számára, írói-tudósítói munkássága elismeréseként.

Az emlékérme előlapján, a középmezőben egy lant reneszánsz rozettával díszített húrjainak és húrtartójának ábrázolása látható. Az ábrázolástól jobbra a „BP.” verdejel, balra a „2015” verési évszám olvasható. Az emlékérme szélén felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, alsó köriratban az értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. A felső és az alsó köriratot középen egy-egy pont választja el egymástól.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben Tinódi Sebestyén címerének ábrázolása látható. A címertől jobbra az „1515K”, balra az „1556” felirat olvasható, alatta Soltra E. Tamás tervezőművész mesterjegye látható. Az emlékérme szélén felső köriratban a „TINÓDI SEBESTYÉN”, alsó köriratban az „500 ÉVE SZÜLETETT” felirat olvasható. A felső és az alsó köriratot középen egy-egy pont választja el egymástól.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. A színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm, méretben és éremképben nem tér el az ezüst verettől.

Megrendelhető:

PP:

Tinodi (Lantos) Sebestyén 10000 Ft PP

BU.

Tinodi (Lantos) Sebestyén 2000 Ft BU



weboldal készítésSzállítás és garancia | Az adatkezelésről | A használat szabályai | Fémjelek | Jogszabályok | Kapcsolat - Vevőszolgálat