Főoldal    Információ a pénzekről     Érme Bolt     Hírek    Linkek
2015. évi Szilvay Kornél 2000 Ft BU - PP

 Emlékérme Szilvay Kornél születésének 125. évfordulójára

Szilvay Kornél születésének 125. évfordulójára emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank, mely a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató emlékérme-sorozat tizedik darabja.

Szilvay Kornél a hazai tűzoltóügy egyik legnagyobb alakja, a magyar technikatörténet kiemelkedő egyénisége. Fontosnak tartotta a tűzoltók biztonságát és a vagyontárgyak épségének megőrzését. 1928. június 30-án szabadalmaztatta a Szilvay-féle tűzoltóberendezést, a tűznek oltóporral vagy habbal való oltására, illetve rendszerbe állították az első nagyteljesítményű szárazoltó gépet.

Az emlékérme előlapján, a középmezőben a Szilvay Kornél által szabadalmaztatott egyet emes oltógép ábrázolása látható. Az emlékérme szélén, fent, jobb oldalon, egymás alatti két sorban a „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, lent a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. A bal oldalon az emlékérme szélén, a peremmel párhuzamosan, az oltógép ábrázolása felett a „2015” verési évszám, alatta a „BP.” verdejel olvasható. Az emlékérme előlapjának képét az 1. melléklet tartalmazza.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben, kerettel körbevéve Szilvay Kornél portréja látható, a bal alsó sarokban Bitó Balázs tervezőművész mesterjegyével. Az emlékérme szélén, a kereten kívül, fent a „SZILVAY KORNÉL”, a jobb oldalon, a peremmel párhuzamosan az „A SZÁRAZOLTÁS ATYJA”, lent, jobbra rendezve az „1890 - 1957”, a bal oldalon, a peremmel párhuzamosan a „TŰZOLTÓPARANCSNOK” felirat olvasható. Az emlékérme hátlapjának képét a 2. melléklet tartalmazza.

A négyzet alakú emlékérme réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 14 gramm, mérete 28,43 mm×28,43 mm, széle sima.weboldal készítésSzállítás és garancia | Az adatkezelésről | A használat szabályai | Fémjelek | Jogszabályok | Kapcsolat - Vevőszolgálat