Főoldal    Információ a pénzekről     Érme Bolt     Hírek    Linkek
2015. évi Semmelweis Ignác 2000Ft CuNiZn

 „Semmelweis Ignác” emlékérme

A Magyar Nemzeti Bank – Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója alkalmából – 5 000 forintos címletű, a „világ legkisebb aranyérméi” gyűjtői sorozatba is illeszkedő arany valamint 2 000 forintos címletű színesfém emlékérmét bocsát ki. Az MNB emlékérme-kibocsátással tiszteleg az anyák megmentőjeként számon tartott orvos előtt, aki felfedezésével a sebészeti antiszeptikus elv előfutára és az aszeptikus nőgyógyászati és szülésvezetési gyakorlat megteremtője volt.

Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök. Mindkét emlékpénz azonos éremképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként. Az emlékérmék előlapján találhatóak a kötelező éremképi elemek: középen az „5000” illetve „2000” értékjelzés, alatta két vízszintes sorban a „FORINT” felirat, valamint a „2015” verési évszám és a „BP.” verdejel, felső szélén félköriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat.

Az emlékérmék hátlapján bal oldalon Semmelweis Ignác portréja szerepel. Az ábrázolástól jobbra, lent, egymás alatti sorokban az „1818”, az „1865” évszámok, Semmelweis Ignác születési és halálozási éve és Szöllőssy Enikő tervezőművész mesterjegye látható. Az emlékérme szélén, jobb oldalon, félköriratban a „SEMMELWEIS” felirat olvasható.

Az 5 000 forintos címletű emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 0,5 gramm, átmérője 11 mm. A 2 000 forintos címletű színesfém változat réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készült, súlya 2,7 gramm, átmérője 20 mm. Az emlékérmék széle sima.

2014-től minden nemesfémből készült emlékérmét olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsát az MNB, ezzel kedvezve azoknak az érdeklődőknek, akik egy-egy téma művészi megvalósítását mérsékeltebb áron szeretnék megvásárolni. Emellett az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét kívánja ösztönözni azzal, hogy számukra is megfizethetővé teszi az emlékérméket. Ezért a 2 000 forint névértékű színesfém emlékérme a teljes készlet erejéig a névértékkel azonos áron vásárolható meg.

Az 5 000 forintos címletű miniarany emlékpénzből proof-like kivitelben, a 2 000 forintos címletű színesfém emlékpénzből selyemfényes (BU) kivitelben egyaránt 5-5 000 darab készíthető.weboldal készítésSzállítás és garancia | Az adatkezelésről | A használat szabályai | Fémjelek | Jogszabályok | Kapcsolat - Vevőszolgálat